Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
19 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img

Μάθημα Κλασικής Παιδείας: “Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Ένας Κρυμμένος Θησαυρός”, του Θωμά Τσιάπου

Το βιβλίο του Θωμά Τσιάπου “Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Ένας Κρυμμένος Θησαυρός”, εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία  παρουσιάστηκε (9-11) στο Αμφιθέατρο “Γεώργιος Καφταντζής” της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, στα πλαίσια των “Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας”, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη.

Ομιλητές ήταν οι: Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος, Γεώργιος Πάσχος, οικονομολόγος, Θωμάς Τσιάπος, φιλόλογος.
Τα μαθήματα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών αφορούν την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό (Αρχαίο και Νέο) καθώς και τον παγκόσμιο πολιτισμό που θεωρείται τέκνο του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Διδάσκουν περίπου είκοσι Πνευματικοί άνθρωποι των Σερρών και Πανεπιστημιακοί, κυρίως από τα γειτονικά Πανεπιστήμια.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Περιγραφή
Στο βιβλίο  “Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Ένας Κρυμμένος Θησαυρός”, των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία, επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Στην πραγματικότητα είναι μια ακτινογραφία που δείχνει στον αναγνώστη έναν καλά κρυμμένο θησαυρό. Η διαδικασία της ακτινογράφησης ξεκίνησε στα σπουδαστήρια της κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης, όταν κυκλοφόρησε το τεράστιο σε όγκο και περιεχόμενο βιβλίο της “Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας” του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης Albin Lesky, σε μετάφραση του καθηγητή Α. Τσοπανάκη.
Από τότε μπήκε βαθιά στο μυαλό μου η ιδέα ότι μπορώ να έχω στα χέρια μου την καταλληλότερη πηγή, απ’την οποία θα αντλούσα τα επιπλέον εφόδια που θα με βοηθούσαν στο διδακτικό μου έργο αργότερα στη Δημόσια εκπαίδευση.
Το μήνυμα, από τις “Πατρίδες” του Παλαμά, που άνοιγε τον δρόμο προς τον “πηγαιμό για την Ιθάκη”, ήταν καθαρό:
Ο Λαός των λειψάνων ζει και βασιλεύει χιλιόψυχος,
το πνεύμα και στο χώμα λάμπει,
το νιώθω, με τα σκοτάδια μέσα μου παλεύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ