Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
16 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

«Η Ελληνίδα Γυναίκα του Πόντου» του Γ.Κ. Χατζόπουλου από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

«Η Ελληνίδα Γυναίκα του Πόντου» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γεωργίου Κ. Χατζόπουλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Ένα «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον ανελέητο ξεριζωμό» – όπως είναι ο υπότιτλος- στο οποίο παρουσιάζεται η πολυδιάστατη προσφορά των Ποντίων γυναικών και όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του «τονίσαμε, μακριά από τον πειρασμό της υπερβολής, τον κορυφαίο ρόλο της Ποντίας γυναίκας, που στάθηκε ευσταλής σύντροφος, αλλά και θαυμάσια πλάστρα ψυχών με ζηλευτές αρετές, που συχνά έθετε πάνω από τη ζωή της, τη ζωή του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού και ιδιαίτερα της ιερής συνέχειας της ζωής.

Και αυτή τη μεγαλοσύνη της την αποτύπωσε στα ποντιακά ποιητικά σμαράγδια, που σμίλεψε για την επιτυχία των βλασταριών της, αλλά και για τον αδόκητο ξενιτεμό τους και ιδιαίτερα για την πρόωρη απώλειά τους. Αυτό το εικόνισμα της Ελληνίδας Ποντίας επιχειρήσαμε να σμιλέψουμε. Αν το επιτύχαμε, ας το κρίνει με επιείκεια ο αναγνώστης».

«Η Ελληνίδα Ποντία, μολονότι έζησε για χρόνια πολλά –ποιος ξέρει πόσα– κάτω από το καθόλου τιμητικό καθεστώς του στυμνώματος, απέτρεψε το ξεθώριασμα των ψυχικών αρετών, που κοσμούν το τελειότερο των δημιουργημάτων του Θείου Δημιουργού.

Ξεδίπλωσε αφείδωλα και αγόγγυστα τις αρετές της για την ορθή διατροφή και διαπαιδαγώγηση της ιερής συνέχειας της ζωής.

Της εμφύτευσε την ειλικρινή αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την ορθή και βαθιά πίστη στον ελληνισμό και στον χριστιανισμό».

 

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Γ. Κ. Χατζόπουλος

Σχ. 17χ24, σελ. 192

085.3035

ISBN: 978-960-644-240-7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ